У Львові відкрито виставку, присвячену Патріярху Димитрію


Львівським музеєм історії релігії 9 грудня проведено відкриття виставки, присвяченої Патріярху Димитрію. Участь у відкритті взяли духовенство, миряни УАПЦ, родина Патріярха, музейники, очільники лемківської громади області та чисельні гості: мистецтвознавці, культурні діячі міста.

Відкрив виставку своїм виступом один із перших священиків УАПЦ митр. прот. Ігор Бурмило. У своєму слові теперішній настоятель Петро-Павлівської церкви о. Микола Кавчак зосередив свою увагу на державотворчій місії о. Володимира Яреми.
Митр. прот. Василій Луцишин, який виконує функції віце-президента Всеукраїнського біблійного товариства та є ректором Львівської духовної семінарії розповів про час Патріяршества та непростий час розвитку УАПЦ у роки управління Патріярха Димитрія.
Голова Львівського ставропігійного братства св. ап. Андрія Первозваного о. диякон Юрій Федів звернув увагу на відкритості, щирості та величі постаті Патріярха, як духовного батька. Саме отець-диякон займається дослідженням діяльності Патріярха, нагадав присутнім про роль Євгена Сверстюка у житті УАПЦ. Саме Євген Олександрович мав найбільше впливу на Патріярха Димитрія, обоє були моральними лідерами Церкви.
Святослав Ярема, син Патріярха Димитрія, розповів про мистецький доробок батька та його вплив на родину.
Онук Кость Маркович, який є одним із найвідоміших іконописців у стилі неовізантизму в Україні, розповів про вплив дідуся на розвиток мистецької сторони родини, про опрацювання праць Патріярха.
Людмила Ходькова, керівник відділу православ'я розповіла про довгі роки співпраці о. Володимира Яреми (Патріярха Димитрія) із Музеєм історії релігії, його заслуги у розвитку та вивчення фондів. Пані Людмила подякува особисто від керівництва установи людям, які допомагали в оформлення виставки.
По завершенні офіційного відкриття митр. прот. Микола Кавчак очолив чин освячення виставки.

Виставка працює до 6 лютого щоденно, окрім понеділка із 10.00 по 17.00 год