Пасхальне послання Високопреосвященнішого Макарія, Митрополита Львівського


ХРИСТОС ВОСКРЕС!

 

«Бо як Отець має життя Сам у Собі,

так і Синові дав мати життя в Самому Собі» (Ін. 5, 26).

 

Пресвітле воскресіння Христа-Спасителя є найвищим свідченням божественності Його науки. Син Божий, Який силою своєї всемогутності воскрес із мертвих, є дійсно істинний Бог, що має життя в Самому Собі, як Він про себе говорив (Ін. 5, 26). Воскресіння Христа є найбільш яскравим доказом того, що Бог існує, що кожна людина повинна мати віру в Нього. Сьогоднішнє свято є відповіддю усім безвірникам та безбожникам на їхні питання про існування Бога та про віру, завдяки якій ми наслідуємо вічне життя. У глибоко віруючої людини, яка святкує Пасху, душа оновлюється у своїй істоті, черстве серце стає лагідним, а приспане сумління прокидається від звуків переможної пасхальної пісні. У цей час стає радісно на душі: хочеться жити, усіх любити, вірити і щиро молитися.

Чому ми радіємо та віримо, що Христос воскрес? Тому, що довіряємо Святому Писанню, у якому вказані слова Спасителя про Його воскресіння з мертвих. Про це Він наголошував неодноразово у своїх проповідях. Говорив не приховано, не притчами, а прямо та зрозуміло. Так, перебуваючи у Галилеї, Христос сказав своїм учням: «Син Людський виданий буде у руки людські, і вб’ють Його, і на третій день воскресне» (Мф. 17, 22-23). Після того, як апостол Петро від імені всіх апостолів назвав Спасителя Сином Бога Живого, Ісус Христос «став виявляти ученикам Своїм, що Йому треба іти в Єрусалим і тяжко постраждати від старійшин і первосвящеників, і книжників, і бути вбитому, і на третій день воскреснути» (Мф. 16, 21; Лк. 9, 22; Мк. 9, 31). Після преображення Господнього, «коли ученики сходили з гори, Ісус наказав їм так: нікому не кажіть про це видіння, аж поки Син Людський із мертвих воскресне» (Мф. 17, 9). Ці слова нагадували учням і жінкам-мироносицям  ангели, які з’явившись їм після воскресіння Христа, сказали: «нема Його тут: Він воскрес, згадайте як говорив вам, коли був ще у Галилеї…» Чи можуть християни не вірити Спасителю та мати сумніви щодо сказаного Ним, знаючи, що Його обіцянка справдилася, а пророцтва здійснилися? Сталося все так, як Христос говорив. Жодна буква та йота не залишилися невиправданими на ділі, жодний історичний факт не залишив таких глибоких слідів, як цей. Воскресіння Христове перетворило смуток апостолів у незвичайну радість. Тим, які занепали духом, воно вселило відвагу, зробивши убогих рибалок світовими вчителями та проповідниками. Учні Христові до останнього не знали, для чого приходив Божественний Учитель, недостатньо розуміли зміст Його вчення та страждань. Усі слова Ісуса вони тлумачили в земному матеріальному значенні та не здатні були відмовитися від думок про земну славу Христа, тому їм важко було збагнути все те, що чули й що їм було сказано (Лк. 18, 31-34). Осягнувши вчення воскреслого Христа, апостоли зрозуміли його так глибоко, як нікому того часу не вдавалося. Це відбулось лише після Його смерті, погребіння, а також воскресіння, про яке учнів сповістили жінки-мироносиці; після явлення їм Христа в різний час: апостолу Петру, тим, які ішли в Еммаус, через вісім днів і апостолу Фомі, а наприкінці свого перебування на землі багатьом учням і віруючим.

Визнаючи цей чудесний факт, для нас через нашу віру все стає простим, ясним і доступним. Тому приємно і радісно буває нам у світлі дні Христового воскресіння, бо в наших душах перебуває бадьорість, світло й щастя. Чому такі радісні хвилини ми відчуваємо у свято Пасхи? Тому, що воно є торжеством віри, правди, життя і безсмертя.  

Шановна паство, закликаю усіх вас до щирої молитви. Нехай воскреслий Спаситель дарує нам можливість користуватися у земному житті усіма Його благами, зокрема в теперішній час епідемії, яка руйнує не тільки наше здоров’я, але й життя. Прошу ваших щирих молитов за наше українське патріотичне військо, за нашу перемогу над загарбниками та припинення війни на нашій рідній землі.

Бажаю Вам всечесні отці, монахи, браття і сестри, щоб Милосердний Господь у день світлого воскресіння Христового та у всі дні нашого життя благословляв нас радістю, миром та спокоєм.

Сердечно вітаю всіх Вас, Ваші сім’ї, родини та місцеву владу зі святом Пасхи, молитовно бажаю духовної радості, доброго здоров’я й великих милостей від воскреслого Христа.  

Усім Вам – радісних свят!

 

ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

 

 

Високопреосвященніший МАКАРІЙ,

Митрополит Львівський

УПЦ (ПЦУ)

ПАСХА ХРИСТОВА 2021 РОКУ БОЖОГО

м. ЛЬВІВ